Gondolataink teremtő ereje

GondolatVÁLTÁS

GondolatVÁLTÁS

A negatív érzelmeink gyökere

2017. április 07. - gondolatVÁLTÁS

Nézzük át, mi az öt olyan fő tényező, amelyek hatására negatív érzelmeket ébresztesz önmagadban, majd konokul ezekbe kapaszkodsz.

Ezek a következők:

- önigazolás,

- azonosulás,

- túlérzékenység,

- ítélkezés

- ésszerűsítés.

Meg akarsz szabadulni a negatív érzelmeidtől?

 

Akkor derítsd fel, honnan erednek, hogy gyökerestül kitéphesd őket,

vagy akár eleve megakadályozd a kifejlődésüket.

fa.png

Önigazolás

Az önigazolás nem más, mint amikor negatív hozzáállásodat és jogodat védelmezed, hogy haragot táplálj mások iránt. Minél elszántabban keresed az önigazolást, és próbálod meggyőzni magad arról, hogy a másik fél valamiképpen vétkes, s hogy te magad tiszta és ártatlan vagy, és ekként jogosult vagy a bensődben dúló érzések átélésére, annál jobban eluralkodik rajtad a harag és a zaklatottság.

Hogyan szabadulj meg a negatív érzelmektől? Derítsd fel honnan erednek!

Azonosulás

Ez annyit jelent, hogy magadra vonatkoztatod az eseményeket, és személyed elleni támadásként értelmezed őket.

Hogyan kerüld el? Igyekezz ne azonosulni egy negatív élethelyzettel. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne érezz együtt, ha történik valami szörnyűség a világban, de tudd, hogy nem téged akarnak ezzel támadni.

Túlérzékenység

Mit jelent ez? Hogy szélsőségesen érzékeny vagy más emberek bánásmódjára, sőt az is hat rád, ha csak azt gondolod, hogy mások negatívan ítélnek meg téged. Ezek az érzések a gyerekkori szeretethiányból eredhetnek és kisebbrendűségi és elégtelenségi érzését kelthetnek benned. Honnan tudod, hogy Te túlérzékeny vagy? Hogy képtelen vagy döntéseket hozni mások jóváhagyása nélkül.

Mi a megoldás? Kezdd el szeretni önmagad!

Ítélkezés

Az emberek többsége szeret ítélkezni, azaz negatívan értékelni másokat. Amikor megítélsz bizonyos személyeket, mindig bűnösnek találod valamiben. E bűnösséget használod fel az illető iránt érzett harag, neheztelés és negatív érzések igazolására. Figyelj oda arra, hogy ha másokat megítélsz, magadra zúdítasz negatív reakciókat és boldogtalanságot is.

Szeretnél leszokni az ítélkezésről? Akkor mostantól hagyj fel ezzel a tevékenységeddel. Tartsd szem előtt, hogy minden embernek joga van a saját gondolatai szerint a saját életét élni.

Ésszerűsítés

Az alacsony önbecsülés és az ingatag egó miatt az emberek zöme képtelen beismerni, hogy olyasmit tett vagy mondott, ami nem teljesen ésszerű és igazolható.

Mi a megoldás? Ismerd el ha hibáztál, és bocsáss meg magadnak.

Ha úgy látod, hogy ezeket a feladatokat egyedül nem tudod megoldani, akkor várlak konzultációra, hogy együtt kidolgozhassuk és elkezdhesd a saját életedet élni.

Blazsek Mónika - www.gondolatvaltas.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatvaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr5012407417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása